Blog został założony jako relacja z rocznego pobytu na wymianie studenckiej Erasmus w Dreźnie. Następnie zdecydowałam się podjąć w Dreźnie studia magisterskie. Opisywałam pobyt na Technische Universitat Dresden. Aktualnie zdecydowałam się zostać w Dreźnie na stałe i kontynuować tego bloga.

Kolonia - part 1 (Muzeum czekolady)

Dzisiaj jeden post, który czekał w szkicach już od paru miesięcy. Na początku listopada byłam w Kolonii i dziś pierwszy wpis z relacją o mieście. Zwiedzanie zaczęliśmy od muzeum czekolady Lindt.
Schokoladenmuseum Koln (Cologne, Kolonia)
Muzeum czekolady Lindt w Kolonii
Normalny bilet wstępu kosztuje 9,00 €, a zniżkowy 6,50 €. Bilet zniżkowy przysługuję m.in. dzieciom, uczniom, studentom czy też seniorom od 65 roku życia. Do zakupionego biletu dołączona jest małą czekoladka. Zwiedzanie zajmuje co najmniej 2-3h, choć spokojnie można tam spędzić więcej czasu.
Schokoladenmusum Koln (Cologne, Kolonia)
Budynek muzeum
Widok przed Schokoladenmusum Koln (Cologne, Kolonia)
Widok przed budynkiem
Część wystawy jest interaktywna. Przykładem tego są puszki widoczne poniżej. Można je otworzyć aby sprawdzić zapach poszczególnych składników czekolady. Poza tym są tam komputery na których wyświetlane są różne informacje.
Aromaty czekolady


Ziarna kakowca
 W muzeum znajduję się mała palmiarnia, którą można zwiedzać na dwóch poziomach.
Palmiarnia - Schokoladenmusum Koln (Cologne, Kolonia)
Palmiarnia
Znajduje się tutaj też cały przekrój maszyn do produkcji czekolady. Od bardzo starych do współcześnie używanych.
Zabytkowa maszyna do produkcji czekolady - Schokoladenmusum Koln (Cologne, Kolonia)
Zabytkowa maszyna do produkcji czekolady
Kolejne dwa zdjęcia przedstawiają składniki używane do produkcji czekolady oraz wpływ czekolady na ciało człowieka.
Składniki czekolady
Wpływ czekolady na ciało człowieka
Część muzeum poświęcona procesowi produkcji czekolady. Tutaj można spróbować świeżo wyprodukowaną czekoladę oraz zamówić jakiś specjalny rodzaj (dostępne jest ok. 50 różnych składników!!!), który zostanie zrobiony na miejscu.

Produkcja czekolady Lindt - Schokoladenmusum Koln (Cologne, Kolonia)

Produkcja czekolady Lindt - Schokoladenmusum Koln (Cologne, Kolonia)
Zabytkowe formy do produkcji czekolady
Produkcja czekolady Lindt - Schokoladenmusum Koln (Cologne, Kolonia)
Proces produkcji czekolady
Produkcja czekolady Lindt - Schokoladenmusum Koln (Cologne, Kolonia)
Wytwarzanie kostek czekolady
Produkcja czekolady Lindt - Schokoladenmusum Koln (Cologne, Kolonia)
Widok na rzekę Ren
Produkcja czekolady Lindt - Schokoladenmusum Koln (Cologne, Kolonia)
Ogromne czekoladowe ludziki
Produkcja czekolady Lindt - Schokoladenmusum Koln (Cologne, Kolonia)
Ogromne wiszące formy do wytwarzania czekolady
Produkcja czekolady Lindt - Schokoladenmusum Koln (Cologne, Kolonia)
Czekoladowy sklep
Produkcja czekolady Lindt - Schokoladenmusum Koln (Cologne, Kolonia)
Około 50 różnych składników z których można skomponować własną czekoladę
Ostatnia część muzeum poświęcona jest historii czekolady. Historia opisana do sięga czasów starożytności. Mi wyjątkowy podobały się automaty do dystrybucji czekolady oraz pudełka w których czekolada była sprzedawana. Zaprezentowane są tu też najsłynniejsze firmy produkujące czekolady jak np. Milka (uwielbiam tę czekoladę!).
Historia czekolady - Schokoladenmusum Koln (Cologne, Kolonia)
Milka *-*
Historia czekolady - Schokoladenmusum Koln (Cologne, Kolonia)
Drezno na mapie historii czekolady
Historia czekolady - Schokoladenmusum Koln (Cologne, Kolonia)
Automaty do sprzedaży czekolady
Historia czekolady - Schokoladenmusum Koln (Cologne, Kolonia)
Przekrój opakowań
Historia czekolady - Schokoladenmusum Koln (Cologne, Kolonia)
Jeszcze więcej opakowań
Historia czekolady - Schokoladenmusum Koln (Cologne, Kolonia)
Już Majowie znali czekoladę
Link: Schokoladenmuseum.de/
Share on Google Plus

About Beacze

Jestem 26-letnią studentką informatyki w trakcie pisania pracy magisterskiej. Pracuję jako programistka PHP, a w wolnym czasie podróżuje, spotykam się z przyjaciółmi i prowadzę tego bloga.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments :

Prześlij komentarz